Verkkosivujen asentaminen, Apache2 ja PHP

Tällä ohjeella pääset helposti alkuun verkkosivujen luomisessa virtuaalipalvelimella. Jos olet juuri hankkinut virtuaalipalvelimen, suosittelemme - että lukaiset tämän ohjeen läpi ennen kun aloitat!

Haetaan päivitykset

Ensin haemme mahdolliset päivitykset pakettienhallinnalle. Tämä onnistuu seuraavasti:

sudo apt update

Päivityksen kesto riippuu siitä, että kuinka moni repositorio on päivittynyt sen jälkeen, kun viimeksi päivitit repositoriot.

Asennetaan Apache

Asennetaan Apachen uusin versio, joka on Apache2. Tämä tapahtuu komennolla:

sudo apt install apache2

Asennin ilmoittaa vielä paketin koon ja pyytää vahvistamaan asennuksen. Kun asennin kysyy tätä, kirjoita konsoliin Y ja paina enter-näppäintä.

Kun apache on asennettu, pääset palvelimesi verkkosivuille kirjoitamalla selaimen URL-osoitteeseen palvelimesi IP-osoitteen

Apache2 oletussivu

Muokataan sivuston sisältöä

Tässä vaiheessa kannattaa ottaa yhteyttä palvelimelle SFTP-yheyden avulla. Tähän voit käyttää esim. FileZilla- tai WinSCP-ohjelmistoa.

Löydät sivuston oletussivun palvelimella sijaitsevasta kansiosta /var/www/html. Se sisältää oletuksena index.html-tiedoston, jonka voit poistaa ja ladata palvelimelle omat tiedostosi.

Asennetaan PHP

Jos palvelinpuolella halutaan ohjelmoida jotakin, tarvitaan tähän esimerkiksi PHP. Moni ohjelmisto, kuten WordPress jonka voi asentaa sivustolle - tarvitsee PHP:n toimiakseen.

PHP:sta löytyy useampia versioita, mutta tässä ohjeessa asennamme PHP:n repositorion uusimman version.

sudo apt install php #asennetaan PHP
sudo apt install -y php-{gd,bz2,intl,mbstring,bcmath,mysql,zip} #asennetaan muutama paketti, joita tarvitaan yleisimmiten
sudo apt install libapache2-mod-php #asennetaan apachen PHP-laajennus

Asentaja taas ilmoittaa asennuksen yhteydessä, että kuinka paljon ne vievät levytilaa. Hyväksytään asennus painamalla Y ja enter.

Kun asentaja on asentanut paketit, voidaan tehdä tiedosto test.php kansioon /var/www/html/.  Lisää tiedoston sisälle seuraava koodi:

Tämän jälkeen siirry selaimella osoitteeseen http://ip-osoite/test.php. Jos näet vastaavanlaisen sivun, olet onnistunut PHP:n asennuksessa:

PHPInfo